Dinosaurer: Fortidens giganter!

#35 Uke 8

Avdekk navn, fakta og historien av de mektige skapningene i den forhistoriske verden!

  1. Hva betyr ordet dinosaur?

  2. Hva kaller vi de tre tidsepokene som dinosaurene levde i?

  3. Hva heter dinosauren med plater på ryggen og pigger på halen?

  4. Hvilken dinosaurs navn betyr "tyrannøglekonge"?

  5. Hva heter den største kjøttetende dinosauren?

  6. Hva kaller du en vitenskapsmann som studerer dinosaurer?

  7. Hvilken dinosaurs navn betyr "rask tyv"?

  8. Diplodocus var en slekt dinosaurer av typen sauropoder («langhalser»). Diplodocus er noen av de lengste dinosaurene som man har funnet spor av. Men ca. hvor lange kunne de bli?

  9. Vi tenker ofte på denne skapningen som en flygende dinosaur, men den er et krypdyr/reptil. Hvilken skapning er dette?

  10. For hvor mange millioner år siden døde de siste dinosaurene ut?

Undringsveggen

  • Den lengste dinosauren var Argentinosaurus, som målte over 40 meter, like lang som fire brannbiler. Det var en del av titanosaurgruppen av dinosaurer. Dens levninger er funnet i Argentina, Sør-Amerika.

  • Dinosauregg kommer i alle former og størrelser. De har en tendens til å være oval- eller sfæriske i formen og opptil 30 cm lange - omtrent på størrelse med en rugbyball. Det minste dinosauregget som er funnet så langt er bare 3 cm langt. Når egget først er fossilisert vil det bli hardt som stein, men det vil beholde sin egen struktur.

  • Til nå er over 700 forskjellige arter av dinosaurer identifisert og navngitt. Forskerne (i spørsmål 6) mener imidlertid at det er mange flere nye og forskjellige dinosaurarter som fortsatt mangler å bli oppdaget.

Gårdagens spørsmål og svar

  1. "Veni, vidi, vici", eller på norsk: "Jeg kom, jeg så, jeg seiret (erobret)", er populært tilskrevet hvem?

    Julius Caesar som ifølge Appian brukte uttrykket i et brev til det romerske senatet rundt 47 f.v.t. etter at han hadde oppnådd en rask seier i sin korte krig mot Pharnaces II av Pontus i slaget ved Zela (dagens Zile, Tyrkia).

  2. Hvem sa denne berømte setningen: “Spør ikke hva landet ditt kan gjøre for deg, men spør hva du kan gjøre for landet ditt” (“Ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country”)?

    John F. Kennedy. JFK leverte denne linjen under sin åpningstale som den 35. amerikanske presidenten. Selv om han hadde vunnet presidentvalget i 1960 med en av de minste marginene i historien, uttrykte 72 prosent av amerikanerne at de var tilfredse med Kennedy etter talen.

  3. Hvem sa denne treffende linjen: "Svev som en sommerfugl, stikk som en bie" (“Float like a butterfly, sting like a bee”)?

    Muhammad Alis frittalende hjørnemann Drew ("Bundini") Brown kom opp med denne ikoniske linjen, som bokseren (den gang Cassius Clay) brukte før han besto den regjerende tungvektsmesteren, Sonny Liston.

  4. “I politikken; hvis du vil ha noe sagt, spør en mann. Hvis du vil ha noe gjort, spør en kvinne” (“In politics; if you want anything said, ask a man. If you want anything done, ask a woman”), er hvem sine ord?

    Margaret Thatcher i People (New York) 15. september 1975.

  5. Det som ble sagt var: "Rapporten om min død var en overdrivelse" (“The report of my death was an exaggeration”), selv om den ofte feiltolkes som "Rapporter om min død har vært sterkt overdrevet". Men hvem sa det?

    Mark Twain kom med denne spøken som svar på en avisrapport fra 1897 som forvekslet ham med en alvorlig syk fetter med samme navn som han.

  6. Bhagavadgita er en av de mest leste og respekterte hellige skriftene i Hinduismen. Fra denne teksten finner vi setningen, som er oversatt til "Jeg er tid, den mektige ødeleggeren av verdener." Hvem sa en lignende setning, med Bhagavadgita i tankene: “Jeg er blitt Døden, verdens ødelegger” (“I am become Death, the destroyer of worlds”)?

    Da han så den første atombomben detonert, som hadde overvåket utviklingen av, skal J. Robert Oppenheimer husket Bhagavadgita, og uttalt denne setningen.

  7. Mange har sagt setningen: "Det som ikke dreper meg, gjør meg sterkere" (“What does not kill me makes me stronger”), men hvem kom opp med den i 1888?

    Friedrich Nietzsche kom opp med dette uttrykket for sin bok fra 1888 Twilight of the Idols.

  8. Hvem sa disse ordene: "Du må aldri være redd for det du gjør når det er riktig" (“You must never be fearful about what you are doing when it is right”)?

    Det var ordene til Rosa Parks.

  9. Hvem sa denne linjen: "Det eneste vi trenger å frykte er frykten i seg selv" (“The only thing we have to fear is fear itself”)?

    President Franklin D. Roosevelt stod på Capitol-trappen i USA, og uttalte disse ordene 4. mars 1933 under sin åpningstale.

  10. “Cogito, ergo sum” på latin, “je pense, donc je suis” på fransk eller “jeg tenker, derfor er jeg” på norsk, hvem sine ord er dette?

    Disse ordene er det "første prinsippet" i René Descartes sin filosofi.